fredag 17 augusti 2007

Surströmmingspremiär!


Igår var det dags för en gammal tradition, nämligen årets premiär för surströmmingen! Var det någon som passade på att äta då eller har ni något inplanerat framöver? Jag har själv bara ätit det en endaste gång i mitt liv, och då var jag liten och spottade ut det då jag tyckte det var så "slajmigt". Doften är jag dock van vid då mina föräldrar brukar äta det minst två gånger varje höst. Först brukar det vara surströmmingsfest med grannarna på gatan och den sen med pappas gamla barndomsvänner med familjer. Nu var det ju några år sedan man själv var med, dock i skymundan ätandes spagetti och köttfärsås! ;)

Första gången surströmming dokumenterades var 1544 i en skattelängd från Ångermanland.
surstromming.se kan man läsa om varför man kan kalla Ulvön och Ulvöhamn för surströmmingens centrum i Sverige. För er som undrar, ligger Ulvön (Bottenhavets pärla) i natursköna Höga Kusten området. Har ni inte varit där så kan jag och vill jag mer än gärna rekomendera er att åka dit. Där är det väldigt vackert och pitoreskt.

Idag finns 2 salterier på Ulvön. Ett mindre, Söderbergs Fisk och ett ännu mindre, Ulvö Lilla Salteri med varumärken Erik den Röde, Royal och Clownen Ruben.

Andra stora salterier och märken är;Wedins Salteri Häggvik. (Märke Höga Kusten). Oscars Salteri Tynderö. (Märke Oscars surströmming). Karlsson och Bodlund Fiske Pålänge Kalix. (Märke Guldfisken).BD Fisk Kalix. (Märke Kalix).


Vill du läsa mer om surströmmingen kan du besöka Wikipedia. Undrar du lite mer om hur det ser ut och vad man kan göra på Ulvön, så besök gärna den här sidan för fina bilder och tips! Rekomenderas verkligen!
Det är mycket länkar idag, men det är för att det finns så mycket fint att visa men platsen inte räcker till.

Ica Kurirens hemsida hittade jag receptet på den här surströmmingsrondellen. För ska man äta surströmming gör man det nog bäst i att äta det med lite annat smått och gott.


Den här goda surströmmingen har jag fått av mina föräldrar, och som tur är för alla grannar, är det bara godis i den! *hi hi*

Med det får jag önska er en smaklig måltid
och en trevlig helg.

Kram S.

15 kommentarer:

Hemma på landet sa...

Nä,nä...ALLA ska se. Puss

Skrotmaja sa...

Åt inte igår, men tillhör de som älskar fisken...och allt som hör därtill : )

Det blev inget köp. Jag lade helt enkelt ned projektet då orken tröt...så kan det gå ibland : )

Sov gott!

Uppe på vinden sa...

Självklart får du länka till mig, det är bara roligt!
Surströmming är INGET för mig, men min mamma älskar det! Kul att läsa lite om dess historia! Ha en skön helg! Kram!!

Nicolinas boning sa...

Tack för den intressanta historielektionen!
Det enda jag kommer ihåg från när jag var liten om surströmmimg, är den "äckelkittlande" doften (rättare sagt, stanken)...:-)
Kram/Birgitta

Hemma på landet sa...

Din lilla surströmming!:-)

Sextiotalsvillan sa...

Hua - surströmming... aldrig smakat dock, så det kanske är jättegott, vem vet! ;)

Lallis sa...

Vad kul att läsa:)
Jag tillhör dem som aldrig har ätit surströmming men förstår att det ligger mkt tradition i det och även om logiken säger att rutten fisk borde smaka bläää, så måste jag prova ngn gång. *ler*
Kul att få komma in här till dig och kika i din fina blogg:)
Kommer snart tillbaka.
Mvh Lallis

Malena sa...

IIIIiiiii...håller för näsan!
Ha ha ha, ja, mina föräldrar och våra grannar åt surströmming när jag var liten, och jag tror att de har gjort det nån gång efter det, men det var länge sen jag blev utsatt för den stanken. Usch! Däremot har jag ju aldrig smakat, så jag kanske inte ska säga nå´t....
Ha det gott! Smell you later! Malena

Elaine sa...

På folkhögskolan jag gick var det tradition med surströmmingskalas varje år. Där öppnade man burkarna inne och bara satte dem på bordet. Klarade aldrig att gå in i matsalen en gång, jag tyckte lukten var hemsk......
Om burkarna öppnats ute och fileerna sköljts, så hade jag kanske kunna drista mig på festen.......Nej, det var inte en fest för pysar som kom söderifrån, som mig.......här skulle man helst ta fisken på tunnbrödet orensad, rätt ur burken

Skulle gärna vilja smaka en gång.
Många tycker ju att det är jättegott?
Klem!

Hemma på landet sa...

Ja, du kan ju komma ner hit, tycker jag. Puss

Linneagården sa...

Har varit på ULVÖN några ggr & ätit surströmming oxå. Men det ska vara mycket potatis, lök, tomater & gräddfil i tunnbrödsklämma & pyttelite strömming, å går det att äta!!
I morgon ska jag fresten baka tunnbröd i min bagarstuga.
*kram* /madelene

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Tack för dinkommentar. Vad mysigt det ser ut på dina bilder. Surströmming är något som hör till men inte är så supergott i min mun. Kram kram

Hemma på landet sa...

Haha...Javisst ja...Jag tänkte på Norrland. *fniss*

Vad jag nu fick det ifrån.
Man är väl en senil kärring, tror jag. Puss

Guldkant På Livet sa...

Vilket härligt inlägg!!! Jag älskar Ulvön!! Ett underbart ställe som jag har besökt flera ggr, så jag hakar på dig och säger NI som inte varit där åk DIT! Himmelriket på jorden, så pittoreskt!! Vilka fina bilder och de som inte gillar surstömming kanske börjar göra det efter detta tema! Jag är också uppvuxen med surströmming , mina föräldrar har ätit det ett par ggr per år med men jag ska ärligt säga att jag knappt gett fisken en chans, men man kan ju säga så mycket som så att den faktiskt är godare än den luktar! Fin godisburk du fått : ) Mari.

signe sa...

Den där surströmmingsrondellen såg ju jättesmaskig ut! Har bara provat surströmming 2 gånger i mitt liv och det går ju faktiskt att äta men man ska nog ha en massa tillbehör..skulle inte vilja äta den som den är! :)