söndag 12 augusti 2007

Museum

Hemma hos mina föräldrar finns det mycket gamla bruksföremål. Jag brukar skämta om att de borde ta en avgift som man gör på vissa museum för att visa upp de gamla klenoderna. Men vissa av sakerna ligger till och med undanstoppade i ett förråd. Man kan ju inte alltid ha allting framme även om man vill. Om jag inte minns fel ska alla sakerna här komma från vår släktgård.
På bilden ovan längst bak till vänster har vi två stycken gamla träfat med skedar, dessa använde man när man kärnade smör. Det runda fatet i mitten är ett gammalt grötfat med sked. Mamma berättade att morfor hade hittat den platt, nedgrävd i stugan men att han med hjälp av vatten har format till den. På den främre raden är det föremål som man har användt när man ska behandla lin.

Den här gamla klaffbordet är från 1700-talet. Bordet går att fälla ut på bägge sidorna. Idag står den under trappen. På Gotland finns det en restaurang (Clematis) med inrikting på Medeltiden. Där får man sitta vid ett träbord med en långt lakan över knäna som servett, och maten äter man ur träskålarna med händerna. Förra året bjöd mina förlädrar hem goda vänner som de hade besökt Gotland med, så då fick klaffbordet komma upp på baksidan och så dukade och serverade mamma så att det var som på den restaurangen. Kan tänka mig att det var en ordentlig fest! Har själv besökt den restaurangen där de också hade eldslukare.
En rolig historia var att när vi var där blev man ombedd att stänga av mobilen, för det passar ju sig inte på Medeltiden. Min väns sambo ville gärna hålla på med sin mobil så då frågade personalen min kompis om hon ville att han skulle få gå ut och ställa sig vid skampålen. Och det ville hon mer än gärna! Så då fick kompisens sambo gå ut och ställa sig där (halsen och armarna får hänga ut). Om ni går in här så finns det bilder på andra gäster som får stå så. Min kompis skrattade rått och filmade honom med mobilen! Måste säga att det var fler än hon som skrattade... Det var verkligen ett oförglömligt ögonblick då den medeltida mannen skrek ut att han hade syndat (eller någonting liknande) och kompisens sambo stog och skämdes! Tur bara att det inte var jag! ;)
Kram på er!
/S.

19 kommentarer:

vildängel sa...

*s* vilken kul historia!

Hemma på landet sa...

Oj, vilka mysiga saker. Kram på dig du goa vännen. Puss

StyggaLillaLoppan sa...

jag har aldrig vatt på Gotland tyvärr...men nångång så.

rolig historia med mobilen...

kram

Lily of the valley sa...

Vilken härlig historia och va kul att ha så många saker samlade från
gården så långt tillbaka i tiden.
kram Lily

Granne med Selma sa...

Ett sådant trätråg var jag med och bjudde på, på en aktion men gav mig när det barkade iväg bortåt 600 kronor... Tänk du har två! Den dagen jag får tag i ett ska jag duka upp hela fatet fullt med lussekatter till första advent...
Kram

Underbara Små Ting / Skärgårdslivet sa...

Vilka gamla saker du har och vad fint dom är bevarade. Roligt att läsa om allt... och vilken rolig historia.

Kram Kram
Carina

Petra sa...

Härlig blogg!

Uppe på vinden sa...

Rolig historia & vackra gamla prylar! Har en kompis som har ett sånt träfat till fruktskål, är jättefint!! Kram på dig!

Nicolinas boning sa...

Äntligen har jag kommit in och kan kommentera på din blogg, har försökt i flera dagar...
Jag förstår var du fått ditt intresse från av gamla saker.
Rolig historia om kompisens sambo på Gotland:-D
Man önskar ibland att fler restauranger hade den policyn... fniss...
Kram/Birgitta

Marie sa...

Vilken rolig historia, hihi. Så många fina saker du visar. Tack för kommentaren hos mig. Hit kommer jag gärna igen.

Ha en bra vecka.
Kram Marie

signe sa...

Wow, va mycket fina gamla saker! Den brädan med piggar längst ner till vänster och tråget längst upp till höger har jag med! :)

sara sa...

haha, kul det där med skampålen!

majsan45 sa...

Det bordet skulle jag velat ha, det kan ju inte bara stå under trappen....Kul historia....Hoppas att det blir bra att jobba igen..Men just nu är det tungt..Ha det så gott Kram/Majsan

Hemma på landet sa...

Din lilla norrländska. Kan du inte visa en bild på dig, så jag får se hur du ser ut? Va?
Please...Kram

Guldkant På Livet sa...

Oj då, skampålen vill vi inte hamn vid!! ; ) Ja, en lietn avgift borde nog dina föräldrar kunna ta i sitt vackra "museum"! Mari.

Dubbelörnen sa...

Vad roligt att du hittat in til mig :) Norrlänning i storstan har ju även jag varit tills bara för 1 år sedan. Nu med huset här på landet så är det fritt fram för inredningsnördigheten ;)

Kram

Hemma på landet sa...

Det bästa jag hört på VÄLDIGT länge.:-) Puss

Lisa(vitapelargonerochzink) sa...

Hej!vilken rolig resturang!kul att man kunde titta på bilder. Om det hade varit jag skulle jag skämts ihjäl. ;) håller med dig om dittr esonemang om hösten. Kram

Morse Farm sa...

Tusen tack!

Så fina gamla saker!
Kram Bodil.