söndag 19 augusti 2007

Liten släktsaga


Gamla album


Det är något speciellt med gamla foton och fotoalbum, det går liksom inte att förklara. Min systerdotters kommentar är att de har sån slät hy... *hi hi*

De här gamla fotoalbumem hittade jag förra sommaren bland mormos saker i sommarstugan. Då min mormor är väldigt gammal och dement nu kan jag tyvärr inte fråga henne om personerna i albumen men min mormors kusin har fått hjälpa till så gott hon har kunnat. Dock är de flesta av bilderna jag visar idag på okända människor men på något avlägset sett så är de nog släktrelaterade till mig på ett eller annat sätt. Trots att jag inte vet vilka de är, känns det fascinerande att bläddra bland alla dessa finklädda människor, vuxna som barn. Jag har själv tillsammans med mina systrar och systerdotter nyss besökt fotografen (ok, vi blev ditkommenderad av mamma, då de ska få det i julklapp av oss) och om jag hade sett hälften så elegant ut hade man varit nöjd. Men svart klänning hade jag i alla fall på mig-...från Gina Tricot!!! *ha ha*
Tidigt Åhléns inköp...ganska roligt om man känner mig. Det röda albumet är daterat 1910.


Undrar vem den här lilla sötnosen är?


Finklädda flickor och pojkar. Bilden till höger måste ju vara tvillingar.

Killen nere till vänster ser ju rätt modern ut med army jacka som var modernt härom året...Rätt snygg faktiskt ;)Här får ni hälsa på min gammelmorfar. Stilig ung kille.Och här är han och gammelmormor i bröllopsutstyrsel. Klänningen ser rätt tung ut, för att inte tala om kronan. Gammelmorfar hade en ordentlig rock.


OM jag gifter mig en (förhoppningsvis) vacker dag, vill jag gärna att några av bröllopsfotona ska vara i svartvitt. Klassiskt så det föreslår. Annars får jag väl nöja mig att vara brudtärna till mina vänner ;)

Det var allt jag hade att visa idag, intressant att se hur man såg ut på den tiden, även om de var lite extra tillfixade vid fotograferingen. Men man får väl fantisera lite.

Nästa gång ska ni få träffa min mormor och farfar.

Kram S.

14 kommentarer:

Nicolinas boning sa...

Vad kul att ha TVÅ album med gamla "släktkort"!!!
Ibland när man tittar på gamla kort kan jag fundera på, hur blev livet för dom...?
Brudparet ser väldigt allvarliga ut...tänk att det är inte på speciellt många kort som man ser leenden eller skratt...
Kram/Birgitta

moderncountry sa...

Oja, det er helt fantastisk synes jeg med slike album. Man sitte rjo og funderer på hvordan de levde og hvordan de følte seg. De var veldig alvorlige da på bildene, men kanskje de ikke fikk lov av fotografen og smile? Helt fantastisk fin krone din mormor bærte, rene prinsessen!
Takker så mye for besøk og hyggelig kommentar gumman :) Aina

Uppe på vinden sa...

Roligt att dessa finns kvar och att du åtminstone har fått veta vilka många är! Ha en bra vecka! Kram!

Nya och gamla ting sa...

Vilka fina kort, kul att de troligen är släkt med dig. Gör det hela mkt mer intressant förstår jag. Jag älskar svart/vita foton. Ha en fin start på veckan!

EVA AGNES sa...

Vilken skatt du har där med albumen och fotona.
Synd att mormor inte kan berätta. Men så blir det ibland.
Kramar Eva Agnes

http://hoppetossadesign.webblogg.se sa...

Å här seglar jag in....
Hallå där!
Vilken underbar skatt!
Jag förvarltar oxå jag över en massa foton. Tacksam över att ha min mormor i livet som kan ge namn till bilderna och en gammelmormor som nogsamt antecknat namn på många av fotona där mormors minne inte räcker till.
har scrappat mycket av dessa bilder som du kan hitta länk till på min blogg, mitt scrapalbum alltså!
ha en mysig kväll nu ska jag läsa lite mer i din blogg!
Tjing!

signe sa...

Åh, jag älskar såna gamla album och foton! Va kul att få se och kul att det var såå gammalt och finns så mycket sparat! De var verkligen högtidliga när de blev fotograferade förr i tiden! :)

Hemma på landet sa...

Vad kul att hitta sånt där mysigt och fint. Puss

Lotta sa...

Jag formligen älskar gamla fotoalbum. Själv har jag inte så väldigt många gamla bilder, men mina föräldrar har. Och inte ens de vet vem alla är på fotona.

Det roliga är ju att man var så mån om att sätta in alla sina foto så rakt och fint i albumen. Man vårdade sina foto ömt.

Och så gillar jag stramheten man ofta ser i gamla foton. Objektet på kortet ser oftast så allvarlig och bestämd ut.

Du har en riktig skatt där!

Kram
Lotta

Morse Farm sa...

Tusen tack för den fina utmärkelsen!
Så jätteglad jag blev, sprang ut och talade om det för min make som inte fattade ett ord av vad jag sa så jag fick senare visa honom det!
Har haft svärmor här så snacka om att du made my day!
Puss och kram
Ps. Fint med gamla album i svart och vitt, det är så tjusigt!

Jennyshemochharmoni sa...

Jag håller medd dig, det är verkligen intressant med gamla bilder. Ofta kan man kanske skymta lite gammal inredning också *hoppas* :)KRAM

Fröken Sidenskär sa...

hej!

Tack för ditt besök... jättefina album tycker oxå det är så kul o se på gammla bilder de har så fina kläder... mamma har ett album med gammla "amerika" släktingar som jag brukar kika i.

Mvh ann-sofi.

Elaine sa...

Tycker det är så spännande att sitta och drömma sig bort i såna gamla album. Tänker på hur de levde och hade det.......
Min mormor och jag satt ofta och tittade på gamla bilder. Mormor blev 93 år gammal, men hon hade knivskapt minne och hade många historier och livsöden att berätta om.
Vad fint att du hittade de fina albumen efter din mormor. En riktig skatt!

Visst är svart/vita fotografier läckert, speciellt porträttfoton. Det blir en annan intensivitet i bilden och i porträttet.
Klem!

StyggaLillaLoppan sa...

så fina bilder du kommit över en riktig skatt egentligen .

kram